Geschiedenis houtbouw

Geschiedenis houtbouw

  • Maatwerk: tuinhuis van hout
  • Prefab bouwpakket
  • Vers fijnbezaagd eiken en Douglas
  • Gebintwerk eiken pen-en-gat 15 bij 15 cm
  • Wanden en kap

  • Origineel sinds 2003
  • Modern ambacht en gevoel voor stijl
  • Van nature duurzaam
  • Betrokken en gepassioneerde medewerkers
  • Actief in heel Nederland

Geschiedenis houtbouw door de jaren heen

Op de foto’s hiernaast zie je voorbeelden van houtbouw door de jaren heen. Zo zie je onder andere:

  • Een Japanse Pagoda uit de 6e eeuw
  • De Greensted Church in Engeland, uit 1053
  • Traditionele vakwerkhuizen uit de 13e tot 17e eeuw
  • Amsterdamse huizen die 400 jaar geleden op houten palen zijn gebouwd

 

De geschiedenis van de houtbouw heeft de toekomst.

Houtbouw is weer hot en happening. Vooral in het kader van CO2-neutraal bouwen krijgt de houtbouw weer bovengemiddeld de aandacht. Het bouwen met beton was jarenlang de oplossing maar stuit tegen steeds meer weerstand.

Hoe is dat zo gekomen?

Tot aan het eind van de middeleeuwen werd eigenlijk alles in Nederland in hout opgetrokken. En ook daarna werd er nog veel met hout gebouwd. Wie kent het versje niet “Amsterdam die grote stad, die is gebouwd op palen….”

Vele huizen en ook monumentale grote panden in onze hoofdstad zijn gefundeerd met houten palen. BIjvoorbeeld het Paleis op de Dam wordt tot op de dag van vandaag op zijn plek gehouden door 13569 houten heipalen.

De reden dat houtbouw in de late middeleeuwen in verval raakte zat hem vooral in het feit dat het materiaal niet zo goed tegen vocht kan. En juist het tegenovergestelde, ook vuur is een mindere combinatie met hout. Hele straten gingen destijds in vlammen op omdat iemand was vergeten zijn verlichting uit te blazen.

De oplossing werd gevonden in steen, wat zeker door de uitvinding van de baksteen beter betaalbaar werd voor iedereen. Stenen muren met houten kozijnen, een houten dakopbouw en houten vloeren. Een bouwwijze die nog dagelijks wordt toegepast. De huizen werden daarmee robuuster, minder vatbaar voor vuur en ook beter waterbestendig.

In de wederopbouwperiode na de beide wereldoorlogen werd de vraag naar een snellere manier van bouwen groot. De oplossing werd gevonden in beton. Een goedkoop en snel te realiseren bouwmateriaal met de voordelen van steen.

De gehele bouw schakelde snel over naar betonconstructies. Zeker voor grotere kantoor- en bedrijfsgebouwen en woontorens, maar ook in de huizenbouw wordt het vaak toegepast.

Maar beton kan dus echt niet meer.

De milieubelasting van beton is veel te hoog. De CO2-uitstoot is enorm en met de bronnen waarmee het wordt gemaakt moeten we zuinig zijn. Daarnaast is het afbreken en opruimen van betonnen gebouwen zeer energie onzuinig. De bouwsector moet volgens het klimaatakkoord in 2030 bijna de helft minder CO2-uitstoot realiseren dan in 1990.

Maar wat dan? Terug naar de oudheid, maar dan veel beter en bouwen met hout maar dan anno 2021. Hout heeft naast de duurzaamheid vele populaire eigenschappen. Het warme gevoel en de natuurlijke uitstraling zijn de belangrijkste.

Tevens kan met houtskeletbouw wind- en waterdicht worden gebouwd. Belangrijk in de trend naar passief bouwen. De zeer energiezuinige bouwwijze voor de toekomst. En hout slaat zelfs CO2 op.

En een houten gebouw hoeft niet saai of laag te zijn. In Tokio wordt gewerkt aan een wolkenkrabber volledig opgetrokken uit hout. Deze wordt 350 meter (!!) hoog. Soortgelijke plannen zijn er voor London, Vancouver en Shanghai.

Maar ook in Nederland houtbouwen we steeds hoger. Zo is in Amsterdam bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld HAUT, een appartementencomplex van maar liefst 72 meter hoog.

Kortom, de geschiedenis van houtbouw heeft de toekomst.

    ×