Menu

 

Douglashout

 

 

De douglasspar is een boom uit de dennenfamilie. Maar dan de sterke duurzame tak. De boom komt van nature voor in het westen van Noord Amerika, daar wordt hij ook wel de oregon pine genoemd. Het is familie van de red ceder.

In Europa  wordt de soort veel aangeplant vanwege het hout. De boom groeit relatief snel en mooi recht naar boven. Het kan enorme hoogtes bereiken. De hoogste douglasspar is de zogenaamde ‘Brummit fir’ in Oregon met een hoogte van 100,3 m (bron: Wikepedia); in Europa wordt hij ook meer dan 50 m hoog.

Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die onder invloed van zonlicht  verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin totdat het uiteindelijk grijs is. Douglas is harshoudend wat de duurzaamheid verbeterd.

Douglas is veel lichter dan eiken, ook trekt het minder makkelijk krom. Ook komen er in het vergezaagde douglashout krimpscheuren naarmate het hout droger wordt.

Douglashout is ingedeeld in duurzaamheidsklassen 3-4. Dat is een klasse lager dan bijvoorbeeld eikenhout.

Eikenhout

 

 

Eikenhout is een prachtige Europese hardhoutsoort, die van oudsher in Nederlnad groeit. Door de jaren heen is het een zeer gewild en geschikt bouwmateriaal gebleken.

Bowisse verwerkt voornamelijk Pools en Frans eiken. De streek van herkomst bepaald mede de kwaliteit en sterkte van het hout.

Eiken heeft een typische blanke kleur die onder invloed van zonlicht verkleurd naar geel, donkergeel en uiteindelijk staalgrijs.

Wil je de verkleuring tegengaan dien je het hout in te strijken met een soort zonnebrandcreme voor hout. Suncare 800 bijvoorbeeld, dit middel behoudt de blanke kleur van versgezaagd hout.

In eiken zit looizuur, dit gaat een reactie aan met ijzer. Hierdoor zie je de donkerblauwe strepen op het vers gezaagde hout. De vlekken kunnen makkelijk verwijderd worden met oxaalzuur. Als eiken nat wordt  veroorzaakt dit looizuur ook bruine kringels in het hout. Buiten zullen deze vlekken langzaam aan verdwijnen. Binnen  zullen de kringels door schuren of zand stralen verwijderd kunnen worden.

Versgezaagd eikenhout werkt van nature sterk. Het hout kan daardoor krom trekken en er ontstaan scheuren in het hout. Het is goed om van te voren deze charme van eiken goed te overwegen.

Eiken in ingedeeld in duurzaamheidklasse 2.

 

 

 

Bowisse levert het hout onbehandeld, hierdoor is het net als al het andere onbewerkte hout, vatbaar voor houtworm en dergelijke. Soms zitten er gaatjes in het hout als spoor van houtworm. Als er geen gruis uitkomt of bij ligt handelt zich hier waarschijnlijk om sapstroomwormen die direct verdwijnen na de kap van de boom. Zie je wel gruis liggen moet je de plek zijn diertjes er later ingekomen en moet je het hout bewerken met een houtwormbestreidingsmiddel.

Keuzemogelijkheden

Meer informatie